Welke groene edelstenen zijn er?

Groene edelstenen hebben al eeuwenlang de mensheid gefascineerd. Ze weerspiegelen de kleuren van de natuur en zijn vaak geassocieerd met vruchtbaarheid, vernieuwing en rijkdom. Deze stenen, variërend van zachte pasteltinten tot diepe, verzadigde tinten, worden wereldwijd gevonden en zijn gewild vanwege zowel hun esthetische als metafysische eigenschappen. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van groene edelstenen, waarbij we de charmes en kenmerken van 25 van de meest populaire stenen verkennen.

Smaragd

Smaragd

Smaragden zijn wellicht de meest bekende groene edelsteen en behoren tot de vier traditionele edelstenen, samen met diamant, robijn en saffier. Ze zijn geliefd om hun rijke, levendige groene kleur en worden vooral gewaardeerd als deze intens en helder is. Smaragden komen voor in vele landen, waaronder Colombia, Brazilië en Zambia. Ze zijn redelijk zacht in vergelijking met andere edelstenen, wat ze gevoelig maakt voor krassen, maar hun prachtige kleur compenseert dit ruimschoots.

Jade

Jade

Jade is een naam die wordt gebruikt voor twee verschillende mineralen: nefriet en jadeiet. Jade heeft een lange geschiedenis, vooral in Oost-Azië, waar het wordt gewaardeerd om zijn schoonheid en symbolische betekenis. De kleur kan variëren van lichtgroen tot diepgroen en zelfs bijna zwart. Jade wordt vaak gebruikt voor het snijden van ornamenten, juwelen en soms zelfs gereedschappen.

Peridot

Peridot

Peridot, ook bekend als “avondsmaragd”, is een levendig groene, doorschijnende edelsteen. Het heeft een opvallende olijfgroene tint die uniek is in de wereld van edelstenen. Peridot is eigenlijk het edelsteen-vormige kristal van het mineraal olivijn. Het wordt vaak geassocieerd met vulkanische activiteit en is soms te vinden in meteorieten.

Toermalijn

Toermalijn

Toermalijn is een groep van gerelateerde mineralen, waarvan sommige prachtige edelstenen produceren. Groene toermalijn, vaak aangeduid als “verdeliet”, varieert in kleur van lichtgroen tot diep bosgroen. Toermalijn is populair vanwege zijn brede scala aan kleuren en is een van de weinige edelstenen die in vrijwel elke kleur voorkomt. Het is ook bekend om zijn vermogen om meerdere kleuren in één enkel kristal te hebben, zoals het beroemde watermeloen-toermalijn.

Tsavoriet

Tsavoriet

Tsavoriet is een groene variëteit van de granaatfamilie en wordt vaak beschouwd als een van de meest levendige en heldere groene edelstenen op de markt. Het werd voor het eerst ontdekt in het Tsavo National Park in Kenia, vandaar de naam. Tsavoriet is geliefd vanwege zijn heldere, smaragdgroene kleur en het feit dat het over het algemeen niet wordt behandeld of verbeterd.

Malachiet

Malachiet

Malachiet staat bekend om zijn diepgroene kleur en prachtige bandpatronen. Het is een kopercarbonaatmineraal en wordt vaak in mijngebieden gevonden waar koper wordt ontgonnen. Vanwege zijn zachte aard wordt het vaak meer gebruikt voor ornamenten, cabochons, kralen en inlegwerk dan voor gefacetteerde juwelen. Malachiet is ook historisch gebruikt als pigment in verf en als grondstof voor het maken van koper.

Chrysopraas

Chrysopraas

Chrysopraas is een variëteit van chalcedoon en is een van de zeldzamere en waardevollere vormen van opaal. Het wordt gewaardeerd om zijn aantrekkelijke, doorschijnende appelgroene kleur, die te danken is aan sporen van nikkel. Chrysopraas werd al in de oudheid gebruikt door Grieken, Romeinen en Egyptenaren en wordt vaak geassocieerd met vrede, geluk en aanpassingsvermogen.

Amazoniet

Amazoniet

Amazoniet, ook wel bekend als ‘Amazonesteen’, heeft een aantrekkelijke turquoise tot groenblauwe kleur. Het is een variëteit van microklien, een veldspaatmineraal. Amazoniet wordt vaak gebruikt voor cabochons, kralen en sieraden. De steen zou zijn naam hebben gekregen van de Amazone-rivier, hoewel er geen afzettingen van deze steen bekend zijn in dat specifieke gebied.

Aventurijn

Aventurijn

Aventurijn is een vorm van kwarts die kleine insluitsels van glinsterende mineralen bevat, meestal mica. Deze insluitsels geven aventurijn zijn kenmerkende glinstering, die ‘aventurescentie’ wordt genoemd. Hoewel het in verschillende kleuren kan voorkomen, is groen het meest gebruikelijk. Het wordt vaak gebruikt voor sieraden, kralen en cabochons. Men gelooft vaak dat het geluk brengt, vandaar de naam die afgeleid is van het Italiaanse woord ‘avventura’, wat ‘kans’ betekent.

Prehniet

Prehniet

Prehniet is een inosilicaatmineraal dat varieert van lichtgroen tot geelgroen. Het is genoemd naar kolonel Hendrik Von Prehn, die het mineraal voor het eerst naar Europa bracht. Prehniet is uniek omdat het een van de eerste mineralen was die werd genoemd en beschreven voordat het werd geclassificeerd, vanwege zijn aantrekkelijke kristalvorm en kleur. Het wordt vaak gebruikt voor sieraden zoals ringen, hangers en oorbellen.

Moldaviet

Moldaviet

Moldaviet is een zeldzame vorm van tektiet en is bekend om zijn prachtige groene kleur en glasachtige textuur. Het wordt beschouwd als het resultaat van een meteorietinslag die ongeveer 15 miljoen jaar geleden plaatsvond in Zuid-Duitsland. Moldaviet wordt vaak geassocieerd met spirituele transformatie en wordt door velen als een krachtige talisman beschouwd.

Chrome-diopside

Chrome-diopside

Chrome-diopside is een relatief nieuwe edelsteen op de markt en is herkenbaar aan zijn rijke, levendige groene kleur. De naam is afgeleid van zijn chemische samenstelling: het bevat chroom, wat de steen zijn intense groene tint geeft. Het wordt meestal gevonden in Siberië en is daarom ook wel bekend als ‘Siberische smaragd’, hoewel het niet echt een soort smaragd is.

Serpentijn

Serpentijn

Serpentijn is niet één mineraal, maar een groep van mineralen die vaak in associatie met elkaar worden gevonden. De kleuren kunnen variëren, maar groen is de meest voorkomende. Serpentijn wordt vaak verward met jade vanwege de gelijkenis in uiterlijk. Het heeft een wasachtige glans en wordt vaak gebruikt voor beeldhouwwerken, ornamenten en soms ook voor sieraden.

Varisciet

Varisciet

Varisciet is een zeldzame groene edelsteen die vaak wordt verward met turquoise vanwege zijn uiterlijk. Het is echter lichter van kleur, variërend van appelgroen tot smaragdgroen. Varisciet wordt vooral gewaardeerd wanneer het een gelijkmatige kleur heeft zonder insluitsels of aderen. De belangrijkste vindplaatsen zijn in de Verenigde Staten en Australië.

Demantoïde granaat

Demantoïde granaat

Demantoïde is een groene variëteit van andradit, een type granaat. Het staat bekend om zijn ongelooflijke schittering en vuur, waardoor het een van de meest gewaardeerde en dure granaten is. Demantoïde heeft vaak gouden horizontale insluitsels, die ‘paardenstaarten’ worden genoemd en worden beschouwd als een positief kenmerk van de steen. Het werd voor het eerst ontdekt in de Oeral in Rusland in de late 19e eeuw.

Gaspeïet

Gaspeïet

Gaspeïet is een relatief zeldzame groene edelsteen die vaak wordt geassocieerd met nikkelertsafzettingen. Het heeft een levendige appel- tot neongroene kleur. Oorspronkelijk gevonden op het Gaspe-schiereiland in Canada (waar het zijn naam aan dankt), wordt het nu voornamelijk gewonnen in West-Australië. Gaspeïet wordt vaak gebruikt in zilveren sieraden, vooral door inheemse Amerikaanse kunstenaars.

Prasioliet

Prasioliet

Prasioliet, ook wel groene amethist genoemd, is een lichtgroene variëteit van kwarts. In tegenstelling tot zijn paarse tegenhanger, amethist, is natuurlijke prasioliet zeldzaam. De meeste prasioliet op de markt is het resultaat van hittebehandeling van amethist of citrien. Het wordt vooral gewaardeerd in sieraden vanwege zijn zachte groene tint en betaalbaarheid.

Idokraas (Vesuvianiet)

Idokraas (Vesuvianiet)

Idokraas, beter bekend als vesuvianiet, is vernoemd naar de Vesuvius-vulkaan in Italië, waar het voor het eerst werd ontdekt. De kleur varieert van bruin en geel tot groen. Groene vesuvianiet wordt vaak “idokraas” genoemd. Het staat bekend om zijn prachtige kristalvormen en wordt zowel in gefacetteerde vorm als in kristalvorm gewaardeerd.

Heliodoor (groene beryl)

Heliodoor (groene beryl)

Heliodoor is de groengele tot gele variëteit van beryl, dezelfde mineraalfamilie waar smaragd en aquamarijn toe behoren. De naam “heliodoor” is afgeleid van het Griekse ‘helios’ (zon) en ‘doron’ (gift), wat zich vertaalt als “gift van de zon”. Het is transparant tot doorschijnend en wordt gewaardeerd vanwege zijn helderheid en levendige kleur.

Chrome-toermalijn

Chrome-toermalijn

Chrome-toermalijn is een zeldzame variëteit van groene toermalijn die zijn intens groene kleur dankt aan sporen van chroom, vergelijkbaar met de manier waarop chroom de kleur van chrome-diopside beïnvloedt. Het wordt vaak vergeleken met smaragd vanwege zijn rijke groene tint, maar het heeft de extra duurzaamheid en hardheid van toermalijn, wat het een gewilde keuze maakt voor sieraden.

Nefriet

Nefriet

Nefriet is een van de twee mineralen die als jade worden beschouwd, de andere is jadeiet. Nefriet is over het algemeen zachter en wordt vaak gevonden in grotere hoeveelheden dan jadeiet. Het is minder intens van kleur, met tinten variërend van romig wit tot groen. Vanwege zijn taaiheid wordt nefriet vaak gebruikt voor het maken van sculpturen, werktuigen en sieraden.

Grossulaar granaat

Grossulaar granaat

Grossulaar granaat is een soort granaat die in een reeks kleuren komt, waaronder groen. Een van de meest gewilde variëteiten van groene grossulaar is tsavoriet. Grossulaar kan ook andere groene tinten hebben, variërend van bleekgroen tot diep bosgroen. Het staat bekend om zijn helderheid en transparantie.

Groene obsidiaan

Groene obsidiaan

Obsidiaan is eigenlijk een natuurlijk vulkanisch glas en kan in verschillende kleuren voorkomen, waaronder groen. Groene obsidiaan kan variëren van lichtgroen tot donkergroen en heeft een glanzend, glasachtig uiterlijk. Vanwege zijn breekbaarheid wordt het vaak gebruikt voor cabochons of sierlijke objecten in plaats van gefacetteerde sieraden.

Groene zirkoon

Groene zirkoon

Zirkoon is een natuurlijke edelsteen die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder groen. Groene zirkonen zijn relatief zeldzaam en worden gewaardeerd vanwege hun glans en vuur. Ze hebben ook een sterke dubbelbreking, wat betekent dat wanneer je naar de steen kijkt, je een dubbel beeld van de facetten aan de achterkant kunt zien. Dit geeft zirkoon een sprankelend uiterlijk.

Groene fluoriet

Green fluorite

Fluoriet is een kleurrijk mineraal dat in een reeks tinten komt, en groen is daar een van. Groene fluoriet kan variëren van lichtgroen tot diepgroen en is vaak doorschijnend tot transparant. Het wordt zowel voor sieraden als voor verzamelobjecten gebruikt, en grotere stukken worden vaak in prachtige sculpturen gesneden.

Conclusie

Het spectrum van groene edelstenen biedt een schat aan keuzes voor liefhebbers van sieraden, verzamelaars en degenen die op zoek zijn naar spirituele verrijking. Van de luxueuze smaragd tot de rustieke charme van groene obsidiaan, elke steen vertelt een uniek verhaal en draagt bij aan de rijke tapestrie van onze planeet’s geologische wonderen. Of je nu wordt aangetrokken door hun schoonheid, hun symbolische betekenis, of beide, deze groene juwelen zijn een levendig bewijs van de wonderen van de natuur.

Zie ook:

Welke blauwe edelstenen zijn er?

Welke zwarte edelstenen zijn er?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.