Diamanten; de vier C’s

Diamanten zijn een van de meest gewilde en waardevolle edelstenen ter wereld. Bij het beoordelen van de kwaliteit van een diamant, worden de ‘4 C’s’ gebruikt als een internationaal erkend systeem. De 4 C’s staan voor: Carat (karaat), Clarity (helderheid), Color (kleur) en Cut (slijpvorm). Laten we elk van deze C’s in meer detail bekijken:

Carat (Karaat)

Het karaat is de meeteenheid voor het gewicht van een diamant, uitgedrukt in karaat. Eén karaat is gelijk aan 0,2 gram. Over het algemeen geldt: hoe groter de diamant, hoe zeldzamer en waardevoller hij is. Het karaatgewicht is echter slechts één aspect van de totale beoordeling van een diamant. De andere C’s zijn ook van belang.

Clarity (Helderheid)

De helderheid van een diamant verwijst naar de aan- of afwezigheid van interne en externe onzuiverheden, die “insluitsels” en “uitwendige kenmerken” worden genoemd. Diamanten met weinig tot geen onzuiverheden worden als zuiverder beschouwd en hebben doorgaans een hogere waarde. Het helderheidsschaal gaat van “Flawless” (geen onzuiverheden) tot “Included” (veel onzuiverheden).

Color (Kleur)

De kleurbeoordeling van diamanten varieert van D (kleurloos) tot Z (lichtgeel of bruin). Diamanten met een hogere kleurwaardering (D, E, F) worden als uitzonderlijk zeldzaam beschouwd en hebben meestal een hogere waarde. De kleurverschillen kunnen subtiel zijn, maar zelfs een klein verschil in kleurwaardering kan de waarde van een diamant aanzienlijk beïnvloeden.

Cut (Slijpvorm)

De slijpvorm van een diamant heeft invloed op zijn schittering en vuur. Een goed geslepen diamant zal het licht optimaal reflecteren en schitteren. De kwaliteit van de slijpvorm wordt beoordeeld op basis van criteria zoals de symmetrie, proporties en afwerking van de facetten. Een uitstekende slijpvorm kan de schoonheid van een diamant vergroten, zelfs als deze minder zuiver of kleurloos is.